Tijdsplanning Tips van Mij als Trouwfotograaf: De Fotografie van een Bruiloft van Begin tot Eind

Algemeen

Als jullie je bruiloft aan het plannen zijn, is het logisch dat jullie je afvragen hoelang verschillende onderdelen van de dag gaan duren. Je trouwt ten slotte niet elke dag. In dit artikel wil ik jullie inspireren, informeren en ondersteunen met hoe een planning voor de bruiloft er uit kan komen te zien, met een focus op de trouwfotografie.

In deze blog behandelen we het planningsproces van het begin tot het einde van de bruiloftsdag. Mochten er onderdelen tussen zitten die niet van toepassing zijn op jullie dag, dan kunnen jullie die eenvoudig overslaan. Trouwen jullie op 1 locatie dan zijn de reistijden niet van toepassing :-).

Om een goede tijdsplanning op te bouwen, is het belangrijk om te beginnen met het noteren van de harde, vaste tijden. Dit zijn tijden zoals de start van de ceremonie, het diner en de eventuele kerkelijke dienst. Rondom deze vaste punten kunnen jullie dan achteruit (backwards) en vooruit plannen, en alle open tijden invullen met de verschillende evenementen en activiteiten van jullie bruiloft.

In deze blog gaan we er vanuit dat de ceremonie rond 14:00 uur start. Mocht jullie planning andere tijden hebben, dan kunnen jullie de bouwstenen gewoon aanpassen om het geheel compleet te maken binnen jullie tijdsbestek.

 

Ceremonie om 14:00 uur

Een ceremonie duurt gemiddeld 45 minuten. Hoewel de ceremonie door de Babs (ambtenaar) wordt geleid, zijn er toch een aantal zaken om over na te denken:

1. Welke muzieknummers willen jullie tijdens de ceremonie?

2. Komen jullie samen of apart aan, of samen met de bruidsjongens en -meisjes?

3. Spreken jullie geloftes uit aan elkaar, of doen jullie dit liever tijdens de fotoshoot of helemaal niet?

4. Wie brengt de ringen, of liggen ze al klaar?

5. Zijn er nog andere sprekers tijdens de ceremonie, naast de Babs?

6. Lopen jullie samen weg na afloop?

 

Tijdsplanning voor de ceremonie

Aankomst trouwlocatie

Om een gedegen planning te krijgen en te weten hoe laat jullie op diverse momenten moeten beginnen, gaan we stap voor stap terug (backwards) plannen richting het begin van de ochtend.

We weten nu dat de ceremonie om 14:00 uur begint. Hoe laat moeten jullie klaarstaan voor de ceremonie? Een belangrijke vraag is ook of de gasten jullie voor of tijdens de ceremonie zien.

Gasten zien jullie voor de ceremonie

Als de gasten jullie komen ontvangen voor de ceremonie, is het handig om ongeveer een kwartier voor de ceremonie aanwezig te zijn. Dan kunnen jullie na de ontvangst van de gasten nog even naar het toilet, een glaasje water drinken, en kunnen de gasten ondertussen plaatsnemen.

Gasten zien jullie tijdens de ceremonie pas

Een veel voorkomende optie is dat de gasten jullie pas zien bij de start van de ceremonie. In dat geval is het advies om een kwartier voordat de gasten aankomen al op locatie te zijn, zodat jullie even kunnen rusten en naar het toilet kunnen gaan.

Lunch

Hebben jullie behoefte aan een lunchmoment in te plannen, of nemen jullie een broodje/drankje onderweg? Plan hiervoor ook tijd in.

Fotoshoot

Mochten jullie elkaar al voor de ceremonie zien, dan is het verstandig om dan al een fotoshoot in te plannen. Zo hebben jullie na de ceremonie meer tijd voor de receptie, taart, toast, familiefoto's en het ontvangen van felicitaties.

Zien jullie elkaar niet voor de ceremonie, dan kunnen we enkele kleine momenten inplannen voor een fotoreportage na de ceremonie, zoals na de familiefoto's en tijdens de zonsondergang.

Ik plan vaak meerdere fotoshoot momenten in op een dag, omdat bruidsparen dit ook prettig vinden. Naast een grotere fotoshoot van ongeveer 45 minuten voor de ceremonie, kunnen we bijvoorbeeld ook twee kortere fotoshoots inplannen na de familiefoto's (5 minuten) en tijdens zonsondergang (10-15 minuten).

 

First Look

Als jullie elkaar voor de ceremonie al zien, mag een 'first look' natuurlijk niet ontbreken. Gemiddeld plannen we hier 20 minuten voor in. Daarin zit ook de tijd om ervoor te zorgen dat jullie elkaar niet op voorhand zien en het moment zelf dat jullie elkaar voor het eerst zien.

 

Get Ready Bruid & Bruidegom

Het stylen van de haren en make-up van de bruid duurt gemiddeld 1,5 tot 2 uur. Voor mij is het niet nodig om dit volledig vast te leggen, omdat de mooiste foto's vaak in de laatste 15-20 minuten worden gemaakt, wanneer de finishing touch wordt gegeven. Dit zijn ook vaak de foto’s die in het album terecht komen.

Het fotograferen van het aantrekken van de jurk, het dichtknopen en het omdoen van de sieraden, duurt gemiddeld 30 minuten.

Als de bruid in het eerste uur van de haar en make-up zit, is dit een ideaal moment om de bruidegom te fotograferen. Hier neem ik gemiddeld 30 minuten voor (exclusief reistijd).

 

Tijdsplanning na de ceremonie

Receptie/Middagborrel

Na de ceremonie wordt natuurlijk gevierd dat jullie getrouwd zijn. Dit kan niet zonder een toast en het aansnijden van de bruidstaart of een sweet table.

De duur van de receptie is afhankelijk van of er een diner volgt. Tijdens deze feestelijke momenten kunnen jullie genieten van de felicitaties en maken we groeps-, familie- en vriendenfoto's indien gewenst!

Enkele punten om over na te denken:

1. Willen jullie foto's van de bruidstaart Setup, voordat deze wordt aangesneden? Plan hier 5 minuten voor in.

2. Groepsfoto: ongeveer 10 minuten.

3. Familie- en vriendenfoto's: gemiddeld 1,5-2 minuten per samenstelling. Ik merk dat zo'n 15 verschillende samenstellingen een goede sweet spot is (30 minuten). Mochten jullie hieroverheen gaan, maak dan een 'must have' en 'nice to have' lijst.

 

Diner

De duur van het diner verschilt per bruiloft. Hebben jullie een walking dinner, (bbq)buffet of een 3-gangen diner? Het type diner bepaalt hoelang jullie aan tafel zitten. De locatie geeft hier vaak een goede indicatie van.

Het diner is ook een geliefd moment voor speeches. Afhankelijk van het aantal speeches, kan het diner meer tijd in beslag nemen. Hebben jullie bijvoorbeeld een 3-gangen diner, is het ideaal om tussen de gangen door speeches te hebben.

Is er veel aandacht besteed aan de tafel Setup en willen jullie hier foto’s van plan dan voor de fotograaf ook 10 - 15 minuten in om dit te fotograferen voordat de gasten aan tafel gaan.

 

Feest

Het laatste, maar meest explosieve moment van de dag: het feest! Sommige bruidsparen openen het feest met een spectaculaire openingsdans, anderen met een kort openingswoordje en een Toast. Niets is hier verkeerd aan, ik leg dit op een ongedwongen manier vast. Over het algemeen is het voor mij meer dan voldoende om het eerste uur van het feest te fotograferen.

Tip:

* Fotobooth bij het feest is een perfecte aanvulling op de trouwreportage. Mensen hebben er enorm veel plezier mee.

Note: Hebben jullie nog een ander moment tussen diner en feest, zoals een kerkdienst, houdt daar dan ook rekening mee in jullie planning en neem de reistijd daarvoor op.

 

Plantijden trouwfotografie in minuten samengevat

- Get Ready Bruidegom 30 minuten

- Get Ready Bruid 15-20 minuten voordat de jurk aangaat & 30 minuten laatste detail aantrekken jurk (50 min)

- First-look 20 minuten

- Fotoshoot 45 - 60 minuten

- Ceremonie 45 minuten

- Groepsfoto 10 minuten

- Fam. & vrienden foto’s +/- 30 minuten (1,5 - 2 min per samenstelling)

- Kerkdienst 1 - 1,5 uur.

- Feest 60 minuten

Overige tijden

- 5 minuten - Foto’s van de taart voor het aansnijden

- 10 minuten - Diner set-up foto’s

- Diverse reistijden

Ik hoop dat deze uitgebreide tijdsplanning jullie helpt om een overzichtelijke planning voor de fotografie op jullie bruiloftsdag te maken. Mocht je nog vragen hebben, laat het me weten!

 



Volgende
Volgende

Trouwen bij landgoed brakkesteyn in Nijmegen